Światowy Dzień Owoców i Warzyw
17 Października 2025Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków, dżemów. Światowy Dzień Owoców i Warzyw został zainicjowany 18 października 2013 r. w Nowej Zelandii przez Fundację „5 a Day”. Jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października. Jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować codziennie. W naszym przedszkolu włączamy więc warzywa i owoce do codziennego menu i świętujemy każdego dnia. Światowy Dzień Owoców i Warzyw był nie tylko pretekstem do rozmów na temat zdrowego odżywiania, roli owoców i warzyw w codziennej diecie człowieka, ale również był doskonałą okazją do wybrania się grupy 0A, do pobliskiej Hali Targowej i na własne oczy zobaczyć różnorodność zapachów, kolorów i smaków tych zdrowych darów Ziemi.
Zapraszamy do galerii.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (9)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (8)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (7)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (6)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (5)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (4)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (3)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (2)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (1)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (8)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (7)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (6)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (5)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (4)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (3)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (2)
Światowy Dzień Owoców i Warzyw (1)