Strona główna/Aktualności/Jesienne przetwory

Jesienne przetwory

10 Października 2025

Jesień to czas kiedy  robimy przetwory z owoców i warzyw, przygotowując zapasy na zimę. Historia przetworów owocowych i warzywnych jest bardzo stara. Już w starożytności powstały pierwsze receptury na przedłużanie trwałości darów natury. Owoce gotowano w miodzie, a warzywa konserwowano solą. Z czasem odkrywano coraz to nowsze metody przechowywania i konserwowania żywności, w tym także warzyw i owoców. W tym tygodniu przedszkolaki z grupy 0A  uczyły  się jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw, a zwłaszcza tych z domowych zapasów. Podczas zajęć dzieci dowiedziały  się w jaki sposób można przetwarzać dary jesieni, aby cieszyć się nimi zimą. Miały okazję posmakować domowych konfitur i dżemów. Wykonały także ciekawą pracę plastyczną -  słoje, w których znalazły się wybrane przez nich warzywa i owoce.

Zapraszamy do galerii.

do góry