Jesienne przetwory
10 Października 2025Jesień to czas kiedy robimy przetwory z owoców i warzyw, przygotowując zapasy na zimę. Historia przetworów owocowych i warzywnych jest bardzo stara. Już w starożytności powstały pierwsze receptury na przedłużanie trwałości darów natury. Owoce gotowano w miodzie, a warzywa konserwowano solą. Z czasem odkrywano coraz to nowsze metody przechowywania i konserwowania żywności, w tym także warzyw i owoców. W tym tygodniu przedszkolaki z grupy 0A uczyły się jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw, a zwłaszcza tych z domowych zapasów. Podczas zajęć dzieci dowiedziały się w jaki sposób można przetwarzać dary jesieni, aby cieszyć się nimi zimą. Miały okazję posmakować domowych konfitur i dżemów. Wykonały także ciekawą pracę plastyczną - słoje, w których znalazły się wybrane przez nich warzywa i owoce.
Zapraszamy do galerii.
Jesienne przetwory
Jesienne przetwory (20)
Jesienne przetwory (19)
Jesienne przetwory (18)
Jesienne przetwory (17)
Jesienne przetwory (16)
Jesienne przetwory (15)
Jesienne przetwory (14)
Jesienne przetwory (13)
Jesienne przetwory (12)
Jesienne przetwory (11)
Jesienne przetwory (10)
Jesienne przetwory (9)
Jesienne przetwory (8)
Jesienne przetwory (7)
Jesienne przetwory (6)
Jesienne przetwory (5)
Jesienne przetwory (4)
Jesienne przetwory (3)
Jesienne przetwory (2)
Jesienne przetwory (1)
Jesienne przetwory (3)
Jesienne przetwory (2)
Jesienne przetwory (1)